Vad är egentligen en balanserad kost?

Det går att äta sig till alla näringsämnen genom en varierad kost och det är också vad jag fick höra under min utbildning till sjuksköterska och även som nyfärdig sjuksköterska från de som hade arbetat länge i vården.
Idag ställer jag mig lite mer frågande till det. Jag upplever att vi är få som idag förstår komplexiteten i en varierad kost och att det är svårt att få till utan ansträngning. Det är helt enkelt svårt att vara konsument i en vanlig butik. Det mesta utgörs av något som är tillverkat för att äta, men innehåller det den näring vi behöver? Det är få saker i en ”vanlig” livsmedelsbutik som saknar ingredienslista.
Om vi förväntar oss effekt av en medicin som stoppas i munnen och ska gå genom mag- & tarmkanalen för att tas upp så vore det väl konstigt om inte allt annat som går samma väg inte skulle påverka oss…
Ju mer jag lär mig om kost och hälsa desto bättre förutsättningar ger jag mig själv. Det är dock inte alltid lätt så därför väljer jag idag att lägga till vissa näringsämnen som jag har svårt att få i mig via en balanserad kost.