Varför får vi inte i oss tillräckligt med omega-3 via kosten?

Balans mellan omega 3 och omega 6

Visste du att de flesta välfärdssjukdomar beror biokemiskt på:

Själv hade jag aldrig ätit något kosttillskott innan jag fick förklarat för mig vikten av balansen mellan Omega-6 och Omega-3.

När jag första gången hörde om detta undrade jag hur jag hade kunnat missa informationen. Under mina fyra års högskolestudier till specialistutbildad sjuksköterska har ingen nämnt detta. Men när jag började intressera mig så upptäckte jag att det här var inget nytt och något som jagkunde hitta utländska läkare betona vikten av.

Omega-3 behövs i cellmembranen (skalen runt cellen) för att göra den mjuk och smidig så att näringsämnen som vi får i oss via kosten lätt kan ta sig in i cellen och för att det ska blir lättare att bli av med slaggprodukter.

Jag gillar fisk och väljer gärna det om jag går på restaurang. Hemma är inte alla lika förtjusta i fisk så därför har det blivit så att jag under barnens uppväxt ofta anpassat maten så att alla ska gilla det jag lagar. Kanske en björntjänst egentligen.

Samtidigt så vet vi idag att den feta fisk vi oftast får tag på i butiken är odlad. Den har alltså inte tillgång till att äta alger som gör den rik på omega-3. Den matas istället med pellets som ofta innehåller mycket omega-6 för hållbarhet och ekonomi. För att hitta fisk som innehåller mycket omega-3 behöver vi hitta fet fisk som simmat fritt i kalla hav och ätit alger. Den går ibland att hitta på någon ”fiskbil”, men då också ganska dyr.

Jag har istället valt att tillsätta omega-3 i flytande form. Inte vilken olja som helst utan en som jag ser fungerar eftersom jag även testar effekten med jämna mellanrum med ett blodprov. För att göra en liknelse kan jag nämna min bil. Den signalerar nu att det behövs en service för kontroll av olja. Det vore ju väldigt enkelt att bara gå och köpa en olja och hälla i. Men det vågar jag inte göra…. Tänk om jag köper fel olja och motorn tar skada. Jag ringer istället verkstaden för kontroll och rådgivning hur jag ska göra.

Så mitt råd är att vara lika noggrann med dig själv och din kropp. Vänd dig till någon som har kunskapen och testmetoder för oljebyte för att kroppens maskineri ska fortsätta utan gnissel. Jag hjälper dig gärna.