Äter du lika bra som ditt husdjur?

Jag har precis fått hem världens sötaste lilla Lovis. En idag 11 veckor ung Finsk Lapphundsvalp. Bedårande varelse. Jag har sedan tidigare (snart 11 år) hennes pappa Simba är hemma.

När jag hämtade hem valpen från uppfödaren fick jag med väldigt tydliga instruktioner på vilken kost hon ska äta. I detalj var näringsvärden uträknade och inget lämnas åt slumpen. Hon ska utvecklas till en frisk individ på de beståndsdelar hon får via kosten och självklart den sociala omgivning hon växer upp i. Hennes hälsa vilar i mina händer.

Det slår mig hur noga vi ofta är med våra husdjur när det kommer till kosten. Vi skulle aldrig få för oss att ge ostbågar, chips och läsk på fredagskvällen till vårt husdjur för vi vet att de inte skulle gynnas av det eller helt enkelt göra de sjuka. Men vi kan ofta tänka oss själva att äta både det ena och det andra som vi vet inte tillför oss något, och även ge till våra barn.

Det kanske känns bra för stunden för att det smakar gott och det går ju att göra undantag vid vissa tillfällen, precis som vi ger hunden något smarrigt ben vid speciella tillfällen. Frågan är bara hur ofta tänker du att ett ”speciellt tillfälle” får återkomma? Varje lördag, varje fredag och lördag eller är det helt fritt? Eller lyckas du hålla dig till speciella tillfällen som fest eller högtider?

Något som det trycktes speciellt på vad gäller beståndsdelar i kosten till valpen var just fettsyror som omega-3. Det skulle ges som extra tillskott eftersom man i djurvärlden vet hur svårt det är även för våra djur att få sig tillräckligt med omega-3, samt att man vet hur stor betydelse det har för hälsan. Min hund Simba har sedan länge fått samma omega-3 som jag själv använder (Balansoljan från Zinzino) eftersom jag vet att den håller måttet. Nu kommer även lilla Lovis få växa upp med balanserade fettsyror.

Vill du få samma förutsättningar som ett husdjur så hjälper jag gärna till med blodtester för att se vad du har behov av. Välkommen att kontakta mig.