Hur gick det med min Paleo30dagar utmaning?

Måndag den 5 februari 2024 startade jag min Paleo30dagar utmaning med ”Under Vårt Tak”. De som driver ”Under Vårt Tak” är Jenny och Magnus Andersson. Du hittar dem i sociala medier och på deras hemsida, www.undervarttak.se

Jag är i grunden en frisk person som tycker om att lära mig mer om kroppen och vilken livsstil som gynnar oss bäst. Jag är ju både sjuksköterska, vilket innebär at jag kan en hel del om sjukdomar, men även hälsocoach. De senaste åren har jag dock intresserat mig mer för hur man bevarar sin hälsa och då läst in något som heter funktionsmedicin. Här tittar man mer till orsak på symtom och besvär och arbetar med livsstilen som verktyg istället för att bara dämpa symtom med mediciner.

I den paleolitiska kosten utesluter man socker, spannmål, mejeriprodukter och framför allt processad mat. Man äter helt enkelt ren mat utan tillsatser och den mat som vi åt som jägare och samlare på stenåldern. En del kallar det för stenålderskost.

Hur skulle då detta gå för mig? Jag tycker ju mycket om att laga mat och även att äta god mat. Jag har ju dock tänkt på att undvika processad mat redan från början och jag köper gärna ekologiskt från bonden i byn och jag har egna höns på tomten som ger mig fina ägg. Men jag dricker normalt mjölk i kaffet och älskar min feta yoghurt med bär och müsli på morgonen. Några svaga punkter jag har är att jag gillar bröd, ost, choklad och champagne… 😉

Redan en vecka innan utmaningen startade fick jag fin info från ”Under Vårt Tak” med matlistor, recept för hela perioden, tips hur jag kunde rensa i skåpen och vad som var bra att ha hemma. Det var riktigt bra att ha en hel vecka att kunna planera för kommande veckor. Detta uppskattade jag verkligen.

Under hela resans gång har jag fått peppande mail med extra tips och råd. Inte bara vad gäller mat utan även om stresshantering till exempel. Det har även trillat in lite nya recept då och då. De har många fina och lockande foton i sociala medier på den mat de lagar och lägger ut recept på. Det var så jag hittade ”Under Vårt Tak” första gången för några år sedan. Jag sökte helt enkelt bra recept på god mat… sedan råkade det vara väldigt nyttigt… en bra bonus helt enkelt.

Hur har det då gott för mig. Jo faktiskt riktigt bra. Förvånansvärt lätt egentligen, även om suget efter något annat varit stort emellanåt. Men det som har hjälpt mycket är att jag hade bestämt mig för att följa en plan och att jag även berättat det. Det blev liksom ett litet projekt. Det svåra börjar nog nu egentligen, att fortsätta i samma goda vanor. Men planering är A och O för min del. Har jag planerat inköp och matlistor så blir allt så mycket lättare. Något som jag också gillar är att förbereda veckan på söndagen med lite extra färdig matlagning inför veckan som kommer.

Har jag märkt någon skillnad i mitt mående då? Jo, kläderna sitter lite lösare. Några kilo har jag tappat även om inte det var målet. Vissa saker märker man inte förrän efteråt skulle jag säga. Till exempel inföll fettisdagen under min paleoutmaning … så när alla 30 dagar var avklarade bestämde jag mig för att nu skulle jag ändå festa loss på en semla. Jag brukar unna mig en semla om året. Då ska den ätas med varm mjölk. Och det gjorde jag och njöt, även om det var en ”fulsemla” med en del tillsatser köpt i vanlig matbutik. Det slank nog även ner en knäckemacka med ost den där dagen. Vad hände då sedan? Jo, så svårt att somna som jag hade den kvällen har jag inte haft på minst en månad. Jag har svårt att somna ibland… ligger och vrider och vänder på mig och får ibland gå upp och göra något för att bara bryta mönstret och sedan försöka att gå och lägga mig igen. Finns det ett samband? Kosten och sömnen? Det ligger ju nära till hands att tro det. Allt hänger ihop och påverkar varandra.  Så det blev en tuff dag efter då jag visste att jag skulle upp extra tidigt på morgonen för första mötet.

Hur tänker jag inför framtiden? Jo att jag vill hålla mig till så naturlig mat som möjligt, utan tillsatser. Jag kommer att välja de gånger då jag vill äta något som inte hör till Paleo. Jag vill då välja något riktigt gott som jag verkligen vill ha och inte bara av ren slentrian. Min kosthållning kommer även att innehålla min goda frukost med fet yoghurt och müsli, en mörk chokladbit ibland och även lite champagne. Ibland tar jag till en annan diet… LCHF = Lite Champagne (eller Choklad) Hjälper Faktiskt.

Stort tack till Jenny och Magnus på ”Under Vårt Tak” för alla goda recept och pepptalk under denna månad. Jag kan varmt rekommendera en Paleo30dagar utmaning med hjälp från ”Under Vårt Tak”.